2B communicatiecoaching laat techniek spreken voor specialisten op het gebied van domotica en gebouwautomatisering

over Jan...

Lees hier hoe Jan van den Broek – eigenaar / coach van 2B communicatiecoaching – techniek laat spreken...

Besturingstechniek
Jan: “Na mijn middelbare schooltijd volgde ik de technische opleidingen elektrotechniek en elektronica. Ten gevolge van mijn militaire diensttijd – toen nog verplicht – kwam ik voor het eerst in contact met communicatie. Als onderofficier ‘verbindingen’ bracht ik als dienstplichtig docent bij de Cavalerie in Amersfoort in de jaren tachtig de beginselen van radiocommunicatie bij aan lotgenoten.”

Voor Jan van den Broek vormt communicatie
een rode draad in zijn leven.

Hij vervolgt: “Tijdens mijn dienstperiode begon ik aan een avondopleiding industriële automatisering. Na mijn diensttijd had ik direct een baan. Oorspronkelijk als elektrotechnisch medewerker bij een metaalwarenfabriek, om vervolgens al gauw als besturingstechnicus met industriële automatisering actief te zijn binnen de vakgebieden aandrijf- en besturingstechniek.”

Dit heeft Jan jaren gedaan, als laatste bij Hydraudyne – onderdeel van het DuitseMannesmann Rexroth, nu Bosch Rexroth – in Boxtel.

Jan: “Ik vond het op zeker moment ‘handig’ wanneer mijn werktuigbouwkundige collega’s meer kennis zouden hebben over besturingstechniek en gaf hen hierin daarom korte tijd met veel plezier les, het ‘trucje’ dat ik in Amersfoort had geleerd. Het overbrengen van kennis vind ik écht leuk om te doen. Het is echt één van mijn passies!”

PR / communicatie
Aangezien communicatie met de klant ook toen altijd al centraal stond was het niet vreemd dat voor Jan op zeker moment de overstap volgde richting PR en communicatie. “Ik deed best leuke en technisch uitdagende klussen; de échte uitdaging begon voor mij juist dáár te worden ingezet waar de communicatie met de (eind)klant een belangrijke rol speelde.

Ik ging in de avonduren dan ook de schoolbanken in om mij (verder) te bekwamen in de vakken communicatie en Business-to-Business marketing.”

Uitgeverijwereld
Na ooit een keer gekscherend tegen de toenmalig adjunct-hoofdredacteur van het vakblad Aandrijven & Besturen te hebben geroepen “die baan wil ik later ook!”, volgde enkele jaren later inderdaad zijn succesvolle overstap van ‘het bedrijfsleven’ naar de uitgeverij. Jan: “Daar startte ik als adjunct-hoofdredacteur van het betreffende blad, om vervolgens als hoofdredacteur, met de nodige praktijkervaring in het vakgebied, het vakblad geleidelijk om te turnen naar het praktijkgerichte ‘a&b’.”

Op zeker moment volgde binnen dezelfde uitgeverij de overstap naar de businessunit ‘installatietechniek’ en kwam Jan weer terecht in het vakgebied ‘waar het in schooltijd allemaal mee begon’.

Diverse opleidingen – op het gebied van marketing, communicatie, management en coaching – verder gaf hij daar als algemeen hoofdredacteur leiding aan het redactieteam.

ElektroPraktijk

jbcv
Het ondernemerschap trok. Uiteraard ‘moest en zou’ het iets worden met communicatie, de rode draad door zijn leven. Bij de start van zijn eigen bedrijf jbcv, startte Jan als freelance hoofdredacteur – samen met een oud-collega – het vakblad ElektroPraktijk, dat onafhankelijke praktijkinformatie biedt voor de elektrotechnisch branche. Deze functie oefent hij nog altijd vol overgave uit.

2B communicatiecoaching
Dat communicatie steeds complexer wordt ondervond Jan met een steeds grotere regelmaat. Jan: “Reden voor mij om de opleiding NLP (neuro linguïstisch ‘programmeren’) te gaan volgen. Als ‘Certified Business Master Practitioner’ gebruik ik onder andere deze vaardigheden nu binnen 2B communicatiecoaching en begeleid ik technici in het kader van ‘laat techniek spreken’ (#laattechniekspreken) bij hun communicatieve vaardigheden. Fantastisch om daar de resultaten van te mogen ervaren. Zo dankbaar!”